|
NOWOŚCI w sezonie 2024/2025, przepisy,ciekawe linki
-
Do konfitury z truskawek dołączyła konfitura z borówek w pysznej, niskosłodzonej wersji.
|
 |
-
Korniszonki po kozacku, czyli z dodatkiem musztardy i miodu. Słodko-ostre, zachwycą każdego fana korniszonów!
|
 |
-
Kimchi - podkiszona kapusta pekińska z dodatkiem przepysznej koreańskiej papryczki gochugaru. Coś dla fanów ostrych smaków :)
|
 |
-
Od lewej: sok z marchwi i czarnej rzepy, sok z marchwi 100%, sok z marchwi i selera.
|
 |
-
Korniszony z dodatkiem papryczki gochugaru i sosu sojowego. Przepyszne i delikatne w smaku!
-
Buraczki z papryką, czyli pozycja obowiązkowa dla fanów buraczków :)
-
Świeżo szatkowany czosnek zalany oliwą z oliwek extra virgin.
-
Na bieżąco przetwarzany świeży czosnek w CZARNY CZOSNEK!
|



 |
-
Pyszne surówki ze słodkiej kapusty typu colesław!
Od lewej: marchewka z porem w sosie majonezowym, colesław z czerownej i colesław z białej kapusty.
Oczywiście, jak zawsze, jest smacznie i zdrowo - bez żadnych konserwantów, zagęszczaczy, czy innych sztucznych dodatków. :) |
 |
NASZ PRZEPIS NA BARSZCZ CZERWONY
Do około 1,5l bulionu dodaje jedno małe opakowanie buraczka startego na wiórek (400g) oraz około 1/2 butelki zakwasu (lub więcej do smaku). Doprawiam zielem, liściem laurowym,
czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Zagotować i smacznego! |
 |
Od grudnia oferujemy Państwu kapustę kiszoną ,którą można gotować (odgrzewać) troszkę dłużej (bigos), i nie zrobi się z niej tak szybko ,,ciapa". Uwaga: przed płukaniem - proszę spróbować, nasza kapusta często bywa nieprzekiszona (średnio kwaśna), a więc zbyt pochopne płukanie może pozbawić ją smaku. Lubicie kwaśniejszy bigos - nie płuczcie wcale! (lub być może wystarczy 1 raz odlać wodę).
Ta kapustka bardzo dobrze się przechowuje, więc można ją kupować na święta, odpowiednio wcześniej.
CIEKAWE LINKI:
- Jak do nas trafić ? https://youtu.be/LBmLTJbkL3o
-co nas truje http://www.halat.pl/dodwar.html
-zamiast actimelu - http://annonavita.blogspot.com/2011/02/kiszona-kapusta-zamiast-actimelu.html
-co nas zakwasza http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/10-produktow-ktore-najbardziej-zakwaszaja-organizm/qkmg5p
-a tu Okrasa łamie przepisy http://vod.tvp.pl/59444/kapusta-nie-tylko-do-bigosu
-Z cyklu: Rolnik posieje,posadzi i mu samo rośnie - https://www.youtube.com/watch?v=8KHKoO-x7Go&feature=youtu.be
-o wpływie kapusty kiszonej na zdrowie https://www.youtube.com/watch?v=vU2Sz_fmCgk&ab_channel=MarekSkoczylas
|