Jak przechowywać-nasze- kwaszonki? Terminy przydatności do spożycia.

  •  NAJBARDZIE OGÓLNA ZASADA TO- W MIEJSCU CHŁODNYM, ZACIEMNIONYM I BEZ DOSTĘPU POWIETRZA !
  •  W temperaturze jak najniższej 1-5 stopni C ,bakterie i drobnoustroje  niepożądane mają najtrudniejsze warunki do rozwoju.(wczesną jesienią i na wiosnę sprzedajemy kwaszonki schłodzone przed i w czasie sprzedaży,(ale na nic to, jeśli zostaną zamknięte na dłużej w nagrzanym bagażniku samochodu!)
  •  Dostęp powietrza, np. przepakowanie w czasie sprzedaży - też stwarza zagrożenie. Najkorzystniejsze jest opakowanie próżniowe. (Kiedy w opakowaniu próżniowym stwierdzimy rozsczelnienie lub efekt ,,nadmuchanego balonika” najzdrowiej zużyć kapustę poddając ją obróbce termicznej). Z kapusty zapakowanej w woreczek foliowy wyciskamy powietrze i tak ubitą można przechować parę dni,lub przełożyć w naczynie szklane i ubić -można zalać sokiem z kapusty.
  •  Kapusty krótko kiszone polecamy spożyć do ok. 1 tyg. od zakupu, co nie oznacza, że po tej dacie traci ważność, ale istnieje większe ryzyko - ze względu na niższą kwasowość - rozwinięcia się niepożądanych bakterii, dodatki smakowe mogą okazać się mniej atrakcyjne niż w świeżej kapuście.
  •  Kapusta kiszona nazwana przez nas TRADYCYJNĄ (kwaśniejsza) ma największą szansę na przechowanie jak najdłuższe (nawet okres paru miesięcy- kapusty kiszone z odmian jesiennych krócej,z późnych - dłużej)
  •  Ogórki paczkowane w woreczkach po rozszczelnieniu zamykamy  tzw. ,,struną,(odcinamy dostęp powietrza),i przechowujemy w lodówce aż do spożycia wszystkich sztuk ! Nierozszelnione mogą poleżeć kilka miesięcy. Ogólnie przyjmuje się, że najsmaczniejsze są do 10 miesięcy od zakiszenia.
  •  UWAGA,ciepłą jesienią nie przechowywać paczkowanych ogórków ze zgrzaną folią(odciąć ,nakłuć)Efekt ,,balonika,,świadczy ,że fermentacja nagle pod wpływem ciepła ruszyła.Ogórki nadają się do spożycia!
  • WSZYSTKIE KAPUSTY( I INNE PRZETWORY)-DO SPRZEDAŻY- PRZYGOTOWUJEMY NA BIEŻĄCO  CO TYDZIEŃ
  •  W  związku z tym ,że do naszych przetworów nie dodajemy żadnych sztucznych substancji konserwujących,utrwalających,przedłużających trwałość nie potrafię udzielić jednoznacznej odp. na pytanie -jak długo mogę przechować daną kwaszonkę? Żywność tak przetworzona wymaga  większej uwagi, niż ta z konserwantami.
  • Przepisy nakładają jednak na nas obowiązek podawania daty przydatności do spożycia, więc umieszczamy na pakowanej żywności sugerowany, minimalny okres przechowania. Obowiązuje on wyłącznie przy nieprzerwanym przechowaniu i transporcie w temperaturze poniżej 5 st.C.
  •  W przypadku przerwania łańcucha chłodniczego zalecamy poddanie zywności obróbce termicznej.
  • To człowiek wymyślił termin ważności do spożycia, i substancje, które mu w tym pomogą.
Teraz online: 1 | Stronę odwiedziło: 110081 gości. Radom Strony internetowe